Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526
Назва: Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині
Автори: Сокол, Андрій Миколайович
Трефаненко, Афанасій Григорович
Богачик, Нонна Анатоліївна
Венгловська, Ядвіга Вікентіївна
Печенюк, Ганна Іванівна
Ключові слова: ботулізм
клініка
епідеміологія
ботулизм
клиника
эпидемиология
botulism
disease pattern
epidemiology
Дата публікації: 2003
Видавництво: Клінічна та експериментальна патологія
Короткий огляд (реферат): Вивчено клініко-епідеміологічні особливості ботулізму в 26 дорослих хворих. Установлено чіткий зв'язок хвороби зі споживанням консервованих продуктів домашнього приготування, перш за все, тушкованого м'яса і паштету (69,1 %), рідше копченої і в'яленої риби (15,4 %), грибів (15,4 %). Захворюваність мала переважно спорадичний характер (76,9 % хворих), але були і 2 групові (сімейні) спалахи (23,1 %). Пізнє звертання за медичною допомогою, запізніла діагностика і госпіталізація хворих свідчать про недостатню обізнаність населення з методами запобігання ботулізму, недостатність знання клініки хвороби лікарями загальної практики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Sc674.pdf303.57 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.