Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.bsmu.edu.ua/handle/123456789/1382| Title: | Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску |
| Authors: | Плеш, Ігор Антонович Сидорчук, Лариса Петрівна |
| Keywords: | артеріальна тиск смакова чутливість пульсова хвиля артериальное давление пульсовая волна вкусовая чувствительность arterial pressure pulse wave gustatory sensitivity |
| Issue Date: | 2010 |
| Publisher: | Клінічна та експериментальна патологія |
| Abstract: | У 58 хворих на есенціальну гіпертензію II стадії розподілених на групи з нормальним (18), зниженим (28) та негативним (12) циркадіанним ритмом артеріального тиску визначали швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) на шляху від серця до дистальних відділів верхніх та нижніх кінцівок. У цих групах визначений поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС). Встановлено обернену залежність ШРПХ до величини добового індексу. Більш суттєву роль у зростанні ШРПХ відіграють артерії переважно еластичного типу. Високий ПСЧКС реєструється в більшості хворих із добовим ритмом АТ - ШБ та ШР, що, можливо, пов 'язано з розвитком у них об 'ємо-залежних варіантів артеріальної гіпертензії. |
| URI: | https://dspace.bsmu.edu.ua/handle/123456789/1382 |
| Appears in Collections: | Статті. Кафедра сімейної медицини |
Files in This Item:
| File | Size | Format | |
|---|---|---|---|
| Plesh_Funktsionalni.pdf | 272.18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.