Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8109
Title: Ендотеліальна дисфункція та способи її корекції при гастродуоденопатіях, індукованих нестероїдними протизапальними препаратами, у хворих на остеоартроз
Authors: Гончарук, Л.М.
Keywords: остеоартроз
нестероїдні гастродуоденопатії
ендотеліальна функція
лікування
osteoarthritis
NSAID's-induced gastroduodenopathy
endothelial function
treatment
остеоартроз
нестероидные гастродуоденопатии
эндотелиальная функция
лечение
Issue Date: 2010
Series/Report no.: Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник українсьої медичної стоматологічної академії;2010. -Т.10, вип.3(31). -С.139-143.
Abstract: Мета дослідження: Вивчити зміни функціонального стану ендотелію та роль у цих змінах Helicobacter pylori при ГДП, індукованих НПЗП, у хворих на ОА та обгрунтувати більш ефективний алгоритм їх диференційованого лікування. Матеріали та методи дослідження. Обстежено 50 хворих на ОА із супутніми ГДП, спричиненими НПЗП. Всім хворим проведено фіброгастродуоденоскопію з прицільною біопсією та визначення Helicobacter pylori. Для вивчення функції ендотелію визначали рівень ендотеліну-1 (ЕТ-1) методом ІФА (Biomedica, Австрія) та вміст метаболітів монооксиду нітрогену (NO) в крові, проводили ультразвукове сканування плечової артерії. Одержані результати. У хворих на ОА із супутніми ГДП, спричиненими НПЗП, встановлено зростання рівня ЕТ-1 та зниження вмісту NO, зниження напруги зсуву на ендотелії та чутливості ПА до напруги зсуву до ендотелію. У хворих із супутньою Нр-інфекцією спостерігали істотніші прояви ЕД. Застосування в комплексному лікуванні мукогену та амлодипіну дозволило суттєво знизити рівень ЕТ-1 та збільшити вміст кінцевих метаболітів NO, а також покращити судиннорухову функцію ендотелію. Висновки. 1.При ГДП, індукованих НПЗП, у хворих на ОА виявлено виражену ендотеліальну дисфункцію, що проявляється порушенням ендотелійзалежної та ендотелійнезалежної вазодилатації, зростанням рівня ендотеліну-1 та зменшенням вмісту кінцевих метаболітів монооксиду нітрогену. 2. Супутня Helicobacter pylori при гастродуоденопатіях, спричинених НПЗП, у хворих на ОА, сприяє істотнішому порушенню функціонального стану ендотелію. 3. Застосування мукогену та амлодипіну в комплексному лікуванні ГДП, індукованих НПЗП, у хворих на ОА, сприяє більш ефективному усуненню ендотеліальної дисфункції.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8109
Appears in Collections:Статті. Кафедра внутрішньої медицини

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10 стаття.pdf89.66 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.