Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/21493
Title: Особливості респіраторних проявів COVID-19 на тлі супутньої онкологічної патології у педіатричній практиці (спостереження з практики)
Other Titles: Characteristics of respiratory manifestations of COVID-19 against the background of an accompanying oncological pathology in pediatric practice (case from practice)
Authors: Ткачук, Р.В.
Колоскова, Олена Костянтинівна
Гарас, Микола Нестерович
Білоус, Тетяна Михайлівна
Романчук, Леся Іванівна
Tkachuk, R.V.
Koloskova, O.K.
Garas, M.N.
Bilous, T.M.
Romanchuk, L.I.
Keywords: діти
COVID-19
пневмонія
Т-клітинна лімфома
лікування
children
COVID-19
pneumonia
T-cell lymphoma
treatment
Issue Date: 2023
Publisher: Клінічна та експериментальна патологія (науково-медичний журнал)
Abstract: Резюме. Під час пандемії, спричиненої поширенням нового коронавірусу SARS-CoV-2, у хворих на COVID-19 респіраторні симптомами виявилися найчастішими та були вирішальними у формуванні тяжкості захворювання, а в окремих випадках мали прямий причинно-наслідковий зв’язок із летальністю. Хоч, на відміну від дорослих, діти мали легший перебіг коронавірусної хвороби, однак при наявності супутньої патології (цукровий діабет, імунодефіцит, ожиріння тощо), для них також притаманний підвищений ризик ушпиталення із проведенням протезування функцій респіраторного тракту. У статті наведено клінічний випадок коронавірусної інфекції у дитини на тлі онкологічного захворювання, зокрема тяжкого перебігу COVID-19 із проявами позагоспітальної лівобічної полісегментарної вірусно- бактеріальної пневмонії, ускладненої ексудативним плевритом, дихальною недостатністю та ексудативним перикардитом на тлі вперше діагностованої безсимптомної неходжкінської Т-клітинної лімфоми. Проведення комплексного лікування (оксигенотерапія, інфузійна терапія, комбінована антибіотикотерапія, стероїди, діуретини, дренування плевральної порожнини) характеризувалося позитивною динамікою з продовженням таргетного лікування онкологічної патології. Отже, тяжкість COVID-19 у цього пацієнта визначалася респіраторними симптомами з реалізацією тяжкого перебігу за рахунок серцево-легеневих ускладнень та формуванням каскаду запальної реакції на тлі неходжкінської Т-клітинної лімфоми.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/21493
Appears in Collections:Клінічна та експериментальна патологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tkachuk R.V. ta in. Osoblyvosti respiratornykh proiaviv COVID-19_ukr_2023.pdf220.73 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.