Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937
Title: Вміст феруму в харчових раціонах першокурсників
Authors: Перепелиця, О.О.
Issue Date: 2023
Publisher: Буковинський державний медичний університет
Abstract: Підвищення рівня освіти студентів щодо питань здорового харчування потенціює їх мотивацію до здорового способу життя. Недостатній рівень знань про належне харчування може спричинити виникнення аліментарних захворювань та, як наслідок, зниження розумової працездатності молоді. Зокрема, одним із чинників, що призводить до ферумдефіцитного стану (ФДС) є аліментарний чинник. Рекомендованими величинами вмісту феруму у харчових раціонах для жінок є 15-18 мг/добу, для чоловіків – 10 мг/добу. За літературними даними здорові респонденти поглинають зі змішаної їжі 5-10% феруму. Всмоктування феруму з їжі тваринного походження перевищує надходження мікроелементу із продуктів рослинного походження у 2-4 рази. Цей факт пояснюється наявністю у м’ясі хелатної форми феруму (ІІ), яка краще всмоктується у травному каналі, ніж ферум (ІІІ). Крім того, відомо, що краще засвоєння негемового феруму має місце за наявності м’ясних продуктів у раціоні, що пояснюється утворенням ефективних транспортних форм феруму.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937
ISSN: 978-617-519-019-7
Appears in Collections:СЕКЦІЯ 5. Актуальні питання біологічної та фармацевтичної хімії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Perepelucy_2023_82.pdf543.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.