Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
                
    
    https://dspace.bsmu.edu.ua/handle/123456789/13638| Название: | Взаємозв’язок маси тіла, порогу смакової чутливості до кухонної солі, центрального венозного тиску у хворих на ессенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанного ритму артеріального тиску | 
| Авторы: | Плеш, Ігор Антонович Гайдич, Леся Іванівна | 
| Ключевые слова: | есенціальна гіпертензія смакова чутливість циркадіанний ритм эссенциальная гипертензия вкусовая чувствительность циркадианный ритм essential hypertension gustatory sensitivity circadian rhythm | 
| Дата публикации: | 2013 | 
| Издательство: | Клінічна та експериментальна патологія | 
| Краткий осмотр (реферат): | У 70 хворих на есенціальну гіпертензію (ЕГ) II стадії за різної структури циркадіанного ритму АТ (D - “Dipper”, ND -“Non-Dipper”, NP - “Night Picker”) оцінювали індекс маси тіла (ІМТ), рівень центрального венозного тиску (ЦВТ), поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС) за відповідними методиками з метою діагностики та обгрунтування нових факторів ризику прогресування хвороби. Встановлено, що у загальній групі хворих на ЕГ II ст. 82 % обстежених мали надлишкову (ІМТ 25-30 кг/м2) та надмірну (ІМТ > 30 кг/м2) масу тіла. Виявлено пряму залежність ЦВТ від ІМТ переважно у групах ND та NP, що поєднується з високим ПСЧКС. Виявлена тетрада взаємозалежних діагностичних критеріїв: 1) добовий індекс АТ: ND та NP; 2) ІМТ > 25 кг/ м2; 3) ЦВТ>140 мм H2O; 4) ПСЧКС > 0,36 % розчину NaCl, які характеризують у значної частини хворих на ЕГ II ст. солечутливий - «об’ємозалежний» варіант захворювання. | 
| URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://dspace.bsmu.edu.ua/handle/123456789/13638 | 
| Располагается в коллекциях: | Статті. Кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти | 
Файлы этого ресурса:
| Файл | Описание | Размер | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| 130.pdf | 301.62 kB | Adobe PDF |  Просмотреть/Открыть | 
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

