Аннотации:
У статті представлені особливості змін індексу маси тіла (ІМТ), порогу смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС)
за відповідними методиками. Дослідження проводилось з метою діагностики факторів ризику та попередження серце-
во-судинних ускладнень у пацієнтів на есенційну гіпертензію II стадії (ЕГ ІІ ст.) з різним добовим ритмом артеріального
тиску (АТ). Виявлено зростання ІМТ переважно у пацієнтів із низьким (Non-dipper) та від‘ємним (Night-picker) до-
бовим індексом АТ. Такі зміни поєднується з високим ПСЧКС. Отримані дані можуть бути використані як діагностичні
критерії сучасних факторів ризику розвитку можливих ускладнень у хворих ЕГ ІІ ст.