Abstract:
Вивчений вплив спиртової настойки ехінацеї пурпурової на стан оксидантної системи та активність каталази і супероксиддисмутази в печінці щурів при гострому токсичному гепатиті. Встановлено, що введення настойки ехінацеї пурпурової сприяє пригніченню процесів ПОЛ і стимуляції активності основних антиоксидантних ферментів. Показано, що настойка ехінацеї пурпурової має виражені антиоксидантні властивості, і її використання обумовлює позитивний коригуючий ефект щодо основних показників ферментативної антиоксидантної системи печінки при гострому токсичному гепатиті. Отримані результати висвітлюють нові етапи в механізмі дії настойки ехінацеї пурпурової і дозволяють рекомендувати її для подальшого вивчення при патології печінки в умовах експерименту та клініки.