Аннотации:
У книзі висвітлено основні відомості та власний досвід вчених Буковинського державного медичного університету з дослідження та впровадження в клінічну практику продуктів бджільництва, зокрема, пилку бджолиного, прополісу, маточного молочка, перги, бджолиного підмору, вуликотерапії, бджолоужалення та ін.
Наведено вдосконалені рекомендації щодо комплексного застосування продуктів бджільництва з лікувально-профілактичною метою при найбільш поширених захворюваннях. Важливими є розробки авторів із застосування продуктів бджільництва при таких зростаючих за поширеністю захворюваннях як синдром хронічної втоми, вторинні імунодефіцитні стани, інтелектуальне виснаження. Відображені нові взаємини теперішньої екологічної епохи між здоров'ям людини, бджолами, продуктами бджільництва та довкіллям.
Книга розрахована на широке коло людей, яким небайдужий стан їхнього здоров'я, активного функціонування, та процес оздоровлення продуктами бджільництва в сучасних непростих екологічних умовах: лікарів-практиків, лікарів-інтернів, валеологів, біологів, бджолярів.