Abstract:
Істотне розширення розуміння ролі вітаміну D в організмі, більш ефективне виявлення целіакії та необхідність моніторингу стану здоров’я дітей на фоні тривалого дотримання безглютенової дієти послужили передумовами до виконання нашого дослідження.
Мета дослідження – проаналізувати рівень вітаміну D у дітей, хворих на целіакію.
Висновки. У дітей, хворих на целіакію, реєструється недостатність вітаміну D. Усі пацієнти з целіакією, незалежно від стадії захворювання та прихильності до безглютенової дієти, потребують проведення моніторингу забезпеченості вітаміном D.
A significant increase in understanding of the role of vitamin D in the body, more effective detection of celiac disease, and the need to monitor the health of children against the background of long-term adherence to a gluten-free diet were prerequisites for our study.
The study was aimed to analyze the level of vitamin D in children with celiac disease.
Conclusions. Vitamin D deficiency is registered in children with celiac disease. All patients with celiac disease, regardless of the stage of the disease and adherence to a gluten-free diet, need to be monitored for vitamin D levels.