Короткий опис(реферат):
Резюме. У статті подані дані огляду літератури та власні спостереження з питання вивчення ролі генетичних чинників у ризику розвитку та прогресування тяжких ускладнень діабетичної дистальної симетричної полінейропатії. Встановлено, що у хворих із дистальною симетричною полінейропатією на тлі цукрового діабету типу 2 відзначається асоціація гомозиготного генотипу ТТ поліморфізму G894T гена ендотеліальної NO-синтази з вірогідно вираженими ознаками суб'єктивної симптоматики, наявністю аксонального ураження моторних нервів за електронейроміографічними параметрами, із зростанням рівня глікованого гемоглобіну, а також зі збільшенням вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів.
Резюме. В статье представлены данные обзора литературы и собственные наблюдения по вопросу изучения роли генетических факторов в риске развития и прогрессирования тяжелых осложнений диабетической дистальной симметрической полинейропатии. Обнаружено, что у больных с дистальной симметрической полинейропатией на фоне сахарного диабета типа 2 имеет место ассоциация гомозиготного генотипа ТТ полиморфизма G894T гена эндотелиальной NO-синтазы с достоверно выраженными признаками субъективной симптоматики, наличием аксонального поражения моторных нервов по электронейромиографическим признакам, с увеличением уровня гликозилированного гемоглобина, а также с повышением содержания продуктов перекисного окисления липидов.
Abstract. The article presents data of the literature review and own observations on studying the role of genetic factors in the risk of development and progression of severe complications of diabetic distal symmetric polyneuropathy. It was found that in patients with non-insulin-dependent (type 2) diabetes mellitus complicated by distal symmetric polyneuropathy, there is an association between the homozygous TT genotype of endothelial nitric oxide synthase gene G894T polymorphism and significant subjective symptoms, the presence of axonal lesion of motor nerves according to electroneuromyography, with an increase in the level of glycated hemoglobin, and also in the content of lipid peroxidation products.