Abstract:
Обстежено 23 пацієнти з метаболічним синдромом. У комплексному лікуванні метаболічного
синдрому для корекції вуглеводного, ліпідного обміну, антропометричних показників і артеріального тис-
ку використовували Гуарем (смола гуарова) в дозі 10 г/добу вранці та ввечері протягом 2 місяців. На тлі
прийому Гуарему отримано достовірне зниження рівня глікемії натще та постпрандіальної глікемії, індек-
су інсулінорезистентності НОМА, фруктозаміну, зниження рівня загального холестерину та холестерину
ліпопротеїдів низької щільності та зростання холестерину ліпопротеїдів високої щільності. Застосування
Гуарему мало позитивний ефект на антропометричні показники за рахунок зниження індексу маси тіла,
об’єму талії та співвідношення об’єму талії до об’єму стегон і на зниження систолічного та діастолічного
артеріального тиску.
Introduction. Balanced diet and lifestyle modification are very important for the achievement of positive
effects in the treatment of metabolic syndrome (MS). Enhancement of fibers in diet is recommended.
Guarem administration may be appropriate as additional treatment of MS.
Aim. To investigate the effect of Guarem on carbohydrate, lipid metabolism, anthropometric indices and
blood pressure in patients with MS.
Material and methods. We have examined 23 patients with MS. For correction carbohydrate, lipid meta-
bolism, blood pressure and anthropometric use Guarem in a dose of 10 g/day for 2 months against the
background of basic therapy was used.
Results. Significant reduction of fasting and postprandial glicemia, insulin resistance index HOMA, fruc-
tosamine, total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol, elevation of high density lipoprotein choles-
terol, improvement of body mass index, waist circumference, waist to hip ratio and systolic and diastolic
blood pressure.
Conclusions. Guarem application had a positive effect on anthropometric indicators by reducing the body
mass index, waist circumference and waist to hip ratio, and led to reduction of systolic and diastolic blood
pressure.