Abstract:
Досліджено ранні та відстрочені наслідки ішемії-реперфузії головного мозку на стан ліпопероксидації та антиоксидантного захисту в селезінці контрольних щурів та тварин із цукровим діабетом. Показано, що після 20-хвилинної ішемії з наступною одногодинною реперфузією в селезінці щурів без діабету інтенсивність ліпопероксидації знижується, а зміни антиоксидантної активності носять неоднозначний характер. У щурів із цукровим діабетом у даному терміні спостереження відбувається паралельна активація інтенсивності ліпопероксидації та антиоксидантного захисту. На 12-ту добу після ішемії головного мозку в селезінці щурів без діабету активація ферментативного антиоксидантного захисту переважає над інтенсивністю процесів ліпопероксидації, а в щурів із діабетом превалюють останні.