dc.contributor.author |
Плеш, Ігор Антонович |
|
dc.contributor.author |
Сидорчук, Лариса Петрівна |
|
dc.date.accessioned |
2012-06-02T19:06:03Z |
|
dc.date.available |
2012-06-02T19:06:03Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1382 |
|
dc.description.abstract |
У 58 хворих на есенціальну гіпертензію II стадії розподілених на групи з нормальним (18), зниженим (28) та негативним (12) циркадіанним ритмом артеріального тиску визначали швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) на шляху від серця до дистальних відділів верхніх та нижніх кінцівок. У цих групах визначений поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС). Встановлено обернену залежність ШРПХ до величини добового індексу. Більш суттєву роль у зростанні ШРПХ відіграють артерії переважно еластичного типу. Високий ПСЧКС реєструється в більшості хворих із добовим ритмом АТ - ШБ та ШР, що, можливо, пов 'язано з розвитком у них об 'ємо-залежних варіантів артеріальної гіпертензії. |
ru_RU |
dc.language.iso |
other |
ru_RU |
dc.publisher |
Клінічна та експериментальна патологія |
ru_RU |
dc.subject |
артеріальна тиск |
ru_RU |
dc.subject |
смакова чутливість |
ru_RU |
dc.subject |
пульсова хвиля |
ru_RU |
dc.subject |
артериальное давление |
ru_RU |
dc.subject |
пульсовая волна |
ru_RU |
dc.subject |
вкусовая чувствительность |
ru_RU |
dc.subject |
arterial pressure |
ru_RU |
dc.subject |
pulse wave |
ru_RU |
dc.subject |
gustatory sensitivity |
ru_RU |
dc.title |
Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску |
ru_RU |
dc.type |
Article |
ru_RU |