Короткий опис(реферат):
Резюме. Актуальність. Харчова алергія — це проблема, найбільш поширена останніми роками. Існує
багато різних опитувальників, що можуть бути використані для встановлення якості життя у хво-
рих на харчову алергію та гастродуоденальну патологію. Мета: вивчити вікову динаміку рівня алерген-
специфічного IgE в дітей із харчовою алергією та захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового
тракту. Матеріали та методи. На базі Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні обстежено 76
дітей із харчовою алергією в поєднанні з патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту віком
від 7 до 18 років. Проведено дворазове клініко-лабораторне обстеження. Визначали рівень IgE у зраз-
ках крові. Тест вважався позитивним при рівні IgE > 0,35 кО/л. Результати. Виявлено вікову динаміку
IgE-позитивних реакцій. Частота IgE-позитивних тестів була вищою в старших дітей. Сенсибілізація
харчовими алергенами відрізнялась у дітей різних вікових груп. Різні групи харчових алергенів провокують
сенсибілізацію в дітей упродовж усього життя. Показник IgE коливався в межах 0,56–458 кО/л при
середньому значенні 286,7 ± 22,3 кО/л. Рівень алергенспецифічного IgE з віком підвищувався, він частіше
траплявся в дітей, хворих на хронічний гастродуоденіт, — 90,6 %. Висновки. У дітей із харчовою алергі-
єю мають місце певні закономірності формування алергічної реактивності. Чинниками харчової алергії
в дітей виступають нераціональне вигодовування на першому році життя та захворювання шлунково-
кишкового тракту в старших дітей. З віком у дітей із патологією верхніх відділів шлунково-кишкового
тракту збільшується частота полівалентної алергії, підвищується рівень алергенспецифічного IgE. Ві-
кові характеристики утворення IgE вимагають диференційованого підходу до діагностики та лікування.