dc.contributor.author |
Плеш, Ігор Антонович |
|
dc.contributor.author |
Гайдич, Леся Іванівна |
|
dc.date.accessioned |
2018-04-04T10:57:51Z |
|
dc.date.available |
2018-04-04T10:57:51Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.other |
УДК 616.12-008.331.1/.341:[613.25+612.392.61 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13638 |
|
dc.description.abstract |
У 70 хворих на есенціальну гіпертензію (ЕГ) II стадії за різної структури циркадіанного ритму АТ (D - “Dipper”, ND -“Non-Dipper”, NP - “Night Picker”) оцінювали індекс маси тіла (ІМТ), рівень центрального венозного тиску (ЦВТ), поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС) за відповідними методиками з метою діагностики та обгрунтування нових факторів ризику прогресування хвороби. Встановлено, що у загальній групі хворих на ЕГ II ст. 82 % обстежених мали надлишкову (ІМТ 25-30 кг/м2) та надмірну (ІМТ > 30 кг/м2) масу тіла. Виявлено пряму залежність ЦВТ від ІМТ переважно у групах ND та NP, що поєднується з високим ПСЧКС. Виявлена тетрада взаємозалежних діагностичних критеріїв: 1) добовий індекс АТ: ND та NP; 2) ІМТ > 25 кг/ м2; 3) ЦВТ>140 мм H2O; 4) ПСЧКС > 0,36 % розчину NaCl, які характеризують у значної частини хворих на ЕГ II ст. солечутливий - «об’ємозалежний» варіант захворювання. |
ru_RU |
dc.language.iso |
other |
ru_RU |
dc.publisher |
Клінічна та експериментальна патологія |
ru_RU |
dc.subject |
есенціальна гіпертензія |
ru_RU |
dc.subject |
смакова чутливість |
ru_RU |
dc.subject |
циркадіанний ритм |
ru_RU |
dc.subject |
эссенциальная гипертензия |
ru_RU |
dc.subject |
вкусовая чувствительность |
ru_RU |
dc.subject |
циркадианный ритм |
ru_RU |
dc.subject |
essential hypertension |
ru_RU |
dc.subject |
gustatory sensitivity |
ru_RU |
dc.subject |
circadian rhythm |
ru_RU |
dc.title |
Взаємозв’язок маси тіла, порогу смакової чутливості до кухонної солі, центрального венозного тиску у хворих на ессенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанного ритму артеріального тиску |
ru_RU |
dc.type |
Article |
ru_RU |