Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526
Назва: | Клініко-епідеміологічні особливості ботулізму на Буковині |
Автори: | Сокол, Андрій Миколайович Трефаненко, Афанасій Григорович Богачик, Нонна Анатоліївна Венгловська, Ядвіга Вікентіївна Печенюк, Ганна Іванівна |
Ключові слова: | ботулізм клініка епідеміологія ботулизм клиника эпидемиология botulism disease pattern epidemiology |
Дата публікації: | 2003 |
Видавництво: | Клінічна та експериментальна патологія |
Короткий огляд (реферат): | Вивчено клініко-епідеміологічні особливості ботулізму в 26 дорослих хворих. Установлено чіткий зв'язок хвороби зі споживанням консервованих продуктів домашнього приготування, перш за все, тушкованого м'яса і паштету (69,1 %), рідше копченої і в'яленої риби (15,4 %), грибів (15,4 %). Захворюваність мала переважно спорадичний характер (76,9 % хворих), але були і 2 групові (сімейні) спалахи (23,1 %). Пізнє звертання за медичною допомогою, запізніла діагностика і госпіталізація хворих свідчать про недостатню обізнаність населення з методами запобігання ботулізму, недостатність знання клініки хвороби лікарями загальної практики. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/7526 |
Розташовується у зібраннях: | Статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Sc674.pdf | 303.57 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.