Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/26221
Назва: | Спеції як один з важливих засобів посилення дієтичної реабілітації хворих з явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами у контексті новітніх досягнень. Огляд літератури та дискусія |
Інші назви: | Spices as one of the important agents to enhance dietary rehabilitation of patients with the phenomena of poly- and comorbidity and infectious processes in the context of the latest achievements. Literature review and discussion |
Автори: | Волошина, Лариса Олександрівна Волошин, Олександр Іванович Доголіч, Олександра Ігорівна Присяжнюк, Ірина Василівна Voloshina, L.A. Voloshin, O.I. Dogolich, O.I. Prisyazniuk, I.V. |
Ключові слова: | спеції фармакологічні властивості поліморбідність коморбідність реабілітація spices pharmacological properties polymorbidity comorbidity rehabilitation |
Дата публікації: | 2022 |
Видавництво: | Український терапевтичний журнал (науково-практичне видання) |
Короткий огляд (реферат): | Обґрунтовано потребу ширшого застосування спецій у дієтичній реабілітації хворих із явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами на підставі аналізу новітніх наукових досліджень їх фармакологічних властивостей. Проведено інформаційний пошук у друкованих і електронних виданнях, пошукових наукових базах із застосуванням методів аналізу, порівняння та узагальнення отриманих даних. Установлено, що останніми роками у світової медико-біологічної спільноти значно зріс інтерес до таких спецій, як імбир, куркума, кориця, часник, петрушка, цибуля, базилік, гвоздика, коріандр, кардамон, різні види перців, кріп, кмин, чорнушка, мускатний горіх, розмарин. Виявлено, що всім їм притаманна різна за інтенсивністю протизапальна, спазмолітична, знеболювальна, антиоксидантна, антибактеріальна, противірусна, протигрибкова, гіпохолестеринемічна дія, деяким – протипухлинна, гіпоглікемічна, антикоагулянтна, антидепресантна, ноотропна, діуретична. Виділено групи спецій за домінуючими властивостями, що дає змогу лікарям застосовувати їх у дієтичній реабілітації диференційовано з урахуванням патогенетичних особливостей різних захворювань, особливо за наявності явищ поліморбідності та коморбідності. Зазначено перспективи ширшого застосування спецій при пухлинних процесах, цукровому діабеті, імунодефіцитних станах і хронічних інфекційних захворюваннях. Висвітлено перший досвід авторів з успішного застосування спецій у комплексній реабілітації хворих із постковідним синдромом. Нові наукові дані про фармакологічні, метаболічні, поліорганні та системно-регуляторні властивості спецій дають підставу широко використовувати їх у комплексній реабілітації хворих із явищами поліморбідності, коморбідності та інфекційними процесами. The authors substantiate the wider use of spices in the dietary rehabilitation of patients with the phenomena of poly- and comorbidity, infectious processes based on the analysis of the latest scientific research on their pharmacological properties. An information search has been carried out in print and electronic publications, search scientific databases using methods of analysis, comparison and generalization of the obtained data. It has been established that in recent years the world medical and biological community has significantly increased interest in spices such as ginger, turmeric, cinnamon, garlic, parsley, onion, basil, cloves, coriander, cardamom, peppers, dill, cumin, blackberries, nutmeg, rosemary. It has been revealed that all of them possess the following actions with various intensity: anti-inflammatory, antispasmodic, analgesic, antioxidant, antibacterial, antiviral, antifungal, hypocholesterolemic. Some of them have antitumor, hypoglycemic, anticoagulant, antidepressant, nootropic, diuretic effects. According to the dominant properties, the authors grouped spices, which allows doctors to use them in dietary rehabilitation in a differentiated way, according to the pathogenetic features of different diseases, especially in the phenomena of poly- and comorbidity. Prospects for wider use of spices in tumors, diabetes, immunodeficiency and chronic infectious diseases are noted. The authors elucidated their own experience of successful use of species in the complex rehabilitation of patients with post-COVID syndrome. The novel scientific data on the pharmacological, metabolic, polyorgan, system-regulatory properties of spices enable their wide application in the comprehensive rehabilitation of patients with poly- and comorbidities and infectious processes. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/26221 |
Розташовується у зібраннях: | Статті |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Voloshyna L.O. ta in. Spetsii_ukr_87-93_2022.pdf | 163.78 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.