Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/26102
Title: | Мальнутриція при хронічному панкреатиті |
Other Titles: | Malnutrition due to chronic pancreatitis |
Authors: | Мартинов, Ю.І. Гонцарюк, Дмитро Олександрович Патратій, Марина Володимирівна Котенко, О. Martynov, Yu. Hontsariuk, D. Patratii, M. Kotenko, O. |
Keywords: | хронічний панкреатит мальдигестія мальнутриція мальабсорбція дієтотерапія лікування chronic pancreatitis maldigestion malnutrition malabsorption diet therapy treatment |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | International independent scientific journal |
Abstract: | Анотація. В оглядовій статті автори висвітлили питання формування мальдигестії і мальнутриції, що супроводжують розвиток і прогресування хронічного панкреатиту і впливають на тяжкість перебігу хвороби та якість життя пацієнта. Вказується послідовність виникнення мальдигестії, мальнутриції, патогенез їх формування, де ведучим вважається не тільки екзокринна недостатність, включаючи, крім мальдигестії та мальабсорбції різноманітні обмеження в харчуванні, особливо при постпрандіальному посиленні болю, при специфіці раціону харчування (наприклад, при частих атаках, зумовлених хронічним алкоголізмом). Підкреслюється, що клінічна маніфестація мальнутриції може запізнюватися на місяці і роки, збігаючись з виснаженням депо нутрієнтів після тривалого періоду субклінічного або асимптомного перебігу. Акцентується увага на формування дисфункції серцевого м’язу, нирок завдяки зниження ниркової перфузії та швидкості клубочкової фільтрації, діафрагми та дихальних м’язів, до змін кишкового кровотоку, архітектоніки ворсинок, розвитку кишкової проникності. Це може призвести до діареї, яка пов’язана з високим рівнем смертності у пацієнтів і серйозним недоїданням завдяки втраті здатності реабсорбувати воду та електроліти. Увага звертається на розвиток негативних психосоціальних наслідків (апатія, депресія, тривога та нехтування собою). Підкреслюється значення консенсусу щодо створення універсальних визначень для діагностики та стадії недоїдання у дорослих (запропонована у 2019 році Глобальною лідерською ініціативою з мальнутриції (GLIM)). Детально висвітлюються особливості дієтотерапії, енергетичної цінності продуктів, вид кулінарної обробки, принципи проведення замісної ферментної терапії та додаткової рекомендації лікарських препаратів омега-3 жирних кислот, лецитину, жиророзчинних вітамінів після їжі в комбінації з препаратами ферментів, а також водорозчинних вітаміни(B1, B12, фолієва кислота), а також мінералів (магній, залізо, селен і цинк). Обговорюються показання та протипоказання для використання ентерального і парентерального харчування. Abstract. In the review article, the authors highlighted the issue of the formation of maldigestion and malnutrition, which accompany the development and progression of chronic pancreatitis and affect the severity of the course of the disease and the patient's quality of life. The sequence of occurrence of maldigestion, malnutrition, the pathogenesis of their formation is indicated, where the leading factor is not only exocrine insufficiency, including, in addition to maldigestion and malabsorption, various dietary restrictions, especially with postprandial aggravation of pain, with the specificity of the diet (for example, with frequent attacks caused by chronic alcoholism ). It is emphasized that the clinical manifestation of malnutrition can be delayed for months and years, coinciding with the depletion of depot nutrients after a long period of subclinical or asymptomatic course. Attention is focused on the formation of dysfunction of the heart muscle, kidneys due to a decrease in renal perfusion and glomerular filtration rate, diaphragm and respiratory muscles, changes in intestinal blood flow, architecture of villi, development of intestinal permeability. This can lead to diarrhea, which is associated with high patient mortality and severe malnutrition due to the loss of the ability to reabsorb water and electrolytes. Attention is drawn to the development of negative psychosocial consequences (apathy, depression, anxiety and self-neglect). The importance of consensus on establishing universal definitions for the diagnosis and staging of malnutrition in adults (proposed in 2019 by the Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM)) is highlighted. Features of diet therapy, energy value of products, type of cooking, principles of enzyme replacement therapy and additional recommendations of omega-3 fatty acid drugs, lecithin, fat-soluble vitamins after meals in combination with enzyme preparations, as well as water-soluble vitamins (B1, B12, folic acid), as well as minerals (magnesium, iron, selenium and zinc). Indications and contraindications for the use of enteral and parenteral nutrition are discussed. |
URI: | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/26102 |
Appears in Collections: | Статті. Кафедра внутрішньої медицини |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Martynov Yu.I. ta in. Mal'nutrytsiia_ukr_9-13_2024.pdf | 267.61 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.