Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937
Назва: Вміст феруму в харчових раціонах першокурсників
Автори: Перепелиця, О.О.
Дата публікації: 2023
Видавництво: Буковинський державний медичний університет
Короткий огляд (реферат): Підвищення рівня освіти студентів щодо питань здорового харчування потенціює їх мотивацію до здорового способу життя. Недостатній рівень знань про належне харчування може спричинити виникнення аліментарних захворювань та, як наслідок, зниження розумової працездатності молоді. Зокрема, одним із чинників, що призводить до ферумдефіцитного стану (ФДС) є аліментарний чинник. Рекомендованими величинами вмісту феруму у харчових раціонах для жінок є 15-18 мг/добу, для чоловіків – 10 мг/добу. За літературними даними здорові респонденти поглинають зі змішаної їжі 5-10% феруму. Всмоктування феруму з їжі тваринного походження перевищує надходження мікроелементу із продуктів рослинного походження у 2-4 рази. Цей факт пояснюється наявністю у м’ясі хелатної форми феруму (ІІ), яка краще всмоктується у травному каналі, ніж ферум (ІІІ). Крім того, відомо, що краще засвоєння негемового феруму має місце за наявності м’ясних продуктів у раціоні, що пояснюється утворенням ефективних транспортних форм феруму.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937
ISSN: 978-617-519-019-7
Розташовується у зібраннях:СЕКЦІЯ 5. Актуальні питання біологічної та фармацевтичної хімії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Perepelucy_2023_82.pdf543.52 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.