Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937
Название: | Вміст феруму в харчових раціонах першокурсників |
Авторы: | Перепелиця, О.О. |
Дата публикации: | 2023 |
Издательство: | Буковинський державний медичний університет |
Краткий осмотр (реферат): | Підвищення рівня освіти студентів щодо питань здорового харчування потенціює їх мотивацію до здорового способу життя. Недостатній рівень знань про належне харчування може спричинити виникнення аліментарних захворювань та, як наслідок, зниження розумової працездатності молоді. Зокрема, одним із чинників, що призводить до ферумдефіцитного стану (ФДС) є аліментарний чинник. Рекомендованими величинами вмісту феруму у харчових раціонах для жінок є 15-18 мг/добу, для чоловіків – 10 мг/добу. За літературними даними здорові респонденти поглинають зі змішаної їжі 5-10% феруму. Всмоктування феруму з їжі тваринного походження перевищує надходження мікроелементу із продуктів рослинного походження у 2-4 рази. Цей факт пояснюється наявністю у м’ясі хелатної форми феруму (ІІ), яка краще всмоктується у травному каналі, ніж ферум (ІІІ). Крім того, відомо, що краще засвоєння негемового феруму має місце за наявності м’ясних продуктів у раціоні, що пояснюється утворенням ефективних транспортних форм феруму. |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/20937 |
ISSN: | 978-617-519-019-7 |
Располагается в коллекциях: | СЕКЦІЯ 5. Актуальні питання біологічної та фармацевтичної хімії |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
Perepelucy_2023_82.pdf | 543.52 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.