Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15631
Title: Корекція видового складу та популяційного рівня мікрофлори товстої кишки у хворих на ревматоїдний артрит
Other Titles: Correction of the specific composition and population level of the large intestine microflora in patients with rheumatoid arthritis
Authors: Пішак, Ольга Василівна
Pishak, O.V.
Keywords: ревматоїдний артрит
мікрофлора товстої кишки
лінекс
лікування
rheumatoid arthritis
microflora of the large intenstine
lynex
treatment
Issue Date: 1999
Publisher: Буковинський медичний вісник
Abstract: У 77 хворих на ревматоїдний артрит досліджено видовий склад та популяційний рівень мікрофлори товстої кишки. Встановлено елімінацію біфідобактерій (у 34,9% хворих), лактобактерій (у 54,9%), ентерококів (у 57,4%), еубактерій (у 65,1%) та значне зростання умовно патогенних бактерій: клостридій, протеїв, стафілококів та інших мікроорганізмів. У хворих на ревматоїдний артрит формується дисбактеріоз II і III ступеня. Застосуванням полікомпонентного еубіотика лінекса відновлено мікроекологію кишкового дисбактеріозу тільки у 59,6% хворих.
The specific composition and population level of the large intenstine microflora was studied in 77 patients with rheumatoid arthritis. We detected the elimination of bifidobacteria (in 34,9 % of the patients), enterococci (in 57,4%), lactobacteria (in 54,9%), eubacteria (in 65,1%) and a considerable increase of opportunistic bacteria: Clostridii, Protei, staphylococci and other microorganisms. Patients with rheumatoid arthritis developed dysbacteriosis of degree II and III. The application of the polycomponent eubiotic lynex restored the microecology of intestinal dysbacteriosis only in 59,6 % of the patients.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15631
Appears in Collections:Статті. Кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
БМВ_1999_2_088.pdf499.28 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.