Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15069
Title: Вплив харчових добавок на організм за умов тривалого експериментального радіоактивного опромінення
Other Titles: The effect of food additives under conditions of low dosage radiation in an experiment
Authors: Тимощук, В.В.
Tymoshchuk, V.V.
Keywords: харчові добавки
радіопротектори
діти
хронічне опромінення
food additives
radioprotectors
children
chronic radiation
Issue Date: 2000
Publisher: Буковинський медичний вісник
Abstract: В експериментальному дослідженні вивчено протекторну дію харчових добавок на ендокринні залози та біохімічні процеси на фоні введення радіоактивних речовин. Досліджувалася питома радіоактивність тварин та морфофункціональні зміни кори головного мозку і ендокринних органів за умов хронічного радіоактивного опромінення. Встановлено, що харчові добавки при пероральному введенні мають радіопротекторну дію.
The protective effect of food additives on the endocrine glands and biochemical processes when introducing radioactive substances has been studied in an experimental research. The specific radioactivity of the animals and the morphofunclional changes of the cerebral cortex and endocrine organs were investigated. The food additives, when preorally introduced, are ascertained to have a radioprotective effect.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15069
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
БМВ_2000_1-2_125.pdf238.92 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.