Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13927
Назва: | Порівняльний аналіз реакції показників проокисно-антиоксидантного гомеостазу різних відділів слизової оболонки ротової порожнини щурів з експериментальним цукровим діабетом на ішемічно-реперфузійні пошкодження |
Автори: | Ткачук, Світлана Сергіївна Галагдина, Алла Авелівна Ткачук, Олексій Володимирович Мислицький, Валентин Францович |
Ключові слова: | слизова ротової порожнини цукровий діабет каротидна ішемія-реперфузія пероксидне окиснення ліпідів антиоксидантний захист слизистая ротовой полости сахарный диабет каротидная ишемия-реперфузия перекисное окисление липидов антиоксидантная защита oral mucosa diabetes mellitus carotid ischemia-reperfusion lipoperoxidation antioxidant defense |
Дата публікації: | 2015 |
Видавництво: | Клінічна та експериментальна патологія |
Короткий огляд (реферат): | Здійснено порівняльний аналіз реакції показників системи ліпопероксидація-антиоксидантний захист слизової щоки та ясен на ішемію-реперфузію в щурів без цукрового діабету та з наявністю останнього. Встановлено, що в щурів без діабету після 20-хвилинної ішемії з одногодинною реперфузією система ліпопероксидація-антиоксидантний захист в слизовій щоки переходить на нижчий рівень функціонування, а в слизовій ясен - на більш високий. На 12-ту добу спостереження в слизовій щоки має місце зниження антиоксидантної активності, а в слизовій ясен - депресія показників як ліпопероксидації, так й антиоксидантного захисту. Цукровий діабет значно редукує реакцію на ішемію реперфузію обох досліджених відділів слизової в обидва терміни спостереження та нівелює структурні відмінності, притаманні контрольним щурам. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13927 |
Розташовується у зібраннях: | Статті. Кафедра анестезіології та реаніматології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
36.pdf | 212.19 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.