Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1382
Title: Функціональні зміни артерій, смакова чутливість до кухонної солі у хворих на есенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанної структури артеріального тиску
Authors: Плеш, Ігор Антонович
Сидорчук, Лариса Петрівна
Keywords: артеріальна тиск
смакова чутливість
пульсова хвиля
артериальное давление
пульсовая волна
вкусовая чувствительность
arterial pressure
pulse wave
gustatory sensitivity
Issue Date: 2010
Publisher: Клінічна та експериментальна патологія
Abstract: У 58 хворих на есенціальну гіпертензію II стадії розподілених на групи з нормальним (18), зниженим (28) та негативним (12) циркадіанним ритмом артеріального тиску визначали швидкість розповсюдження пульсової хвилі (ШРПХ) на шляху від серця до дистальних відділів верхніх та нижніх кінцівок. У цих групах визначений поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС). Встановлено обернену залежність ШРПХ до величини добового індексу. Більш суттєву роль у зростанні ШРПХ відіграють артерії переважно еластичного типу. Високий ПСЧКС реєструється в більшості хворих із добовим ритмом АТ - ШБ та ШР, що, можливо, пов 'язано з розвитком у них об 'ємо-залежних варіантів артеріальної гіпертензії.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/1382
Appears in Collections:Статті. Кафедра сімейної медицини

Files in This Item:
File SizeFormat 
Plesh_Funktsionalni.pdf272.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.