Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13733
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Сорокман, Таміла Василівна | - |
dc.contributor.author | Сокольник, С.В. | - |
dc.contributor.author | Макарова, Олена Вікторівна | - |
dc.contributor.author | Лозюк, І.Я. | - |
dc.date.accessioned | 2018-05-10T13:25:18Z | - |
dc.date.available | 2018-05-10T13:25:18Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.issn | 616.3-002-056.2-056.7-084-085-035:575.191 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13733 | - |
dc.description.abstract | Резюме. Актуальність. Харчова алергія — це проблема, найбільш поширена останніми роками. Існує багато різних опитувальників, що можуть бути використані для встановлення якості життя у хво- рих на харчову алергію та гастродуоденальну патологію. Мета: вивчити вікову динаміку рівня алерген- специфічного IgE в дітей із харчовою алергією та захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Матеріали та методи. На базі Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні обстежено 76 дітей із харчовою алергією в поєднанні з патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту віком від 7 до 18 років. Проведено дворазове клініко-лабораторне обстеження. Визначали рівень IgE у зраз- ках крові. Тест вважався позитивним при рівні IgE > 0,35 кО/л. Результати. Виявлено вікову динаміку IgE-позитивних реакцій. Частота IgE-позитивних тестів була вищою в старших дітей. Сенсибілізація харчовими алергенами відрізнялась у дітей різних вікових груп. Різні групи харчових алергенів провокують сенсибілізацію в дітей упродовж усього життя. Показник IgE коливався в межах 0,56–458 кО/л при середньому значенні 286,7 ± 22,3 кО/л. Рівень алергенспецифічного IgE з віком підвищувався, він частіше траплявся в дітей, хворих на хронічний гастродуоденіт, — 90,6 %. Висновки. У дітей із харчовою алергі- єю мають місце певні закономірності формування алергічної реактивності. Чинниками харчової алергії в дітей виступають нераціональне вигодовування на першому році життя та захворювання шлунково- кишкового тракту в старших дітей. З віком у дітей із патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту збільшується частота полівалентної алергії, підвищується рівень алергенспецифічного IgE. Ві- кові характеристики утворення IgE вимагають диференційованого підходу до діагностики та лікування. | ru_RU |
dc.publisher | Здоров’я дитини, Том 12, № 7, 2017 | ru_RU |
dc.subject | діти | ru_RU |
dc.subject | харчова алергія | ru_RU |
dc.subject | патологія верхніх відділів шлунково-кишкового тракту | ru_RU |
dc.subject | IgE | ru_RU |
dc.title | Вікова динаміка рівня алергенспецифічного IgE в дітей із харчовою алергією та патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту | ru_RU |
dc.type | Article | ru_RU |
Appears in Collections: | Статті. Кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Макарова_стаття_ЗР(т12)_7_с768_772_2017.pdf | 2.37 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.