Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/16927
Title: Онтогенетичні особливості печінки та жовчного міхура
Other Titles: Онтогенетические особенности печени и желчного пузыря
Ontogenetic features of liver and gall bladder
Authors: Процак, Тетяна Василівна
Лук'янцева, Г.В.
Прийшляк, А.М.
Забродська, О.С.
Protsak, T.V.
Lukiantseva, G.V.
Pryishliak, A.M.
Zabrods'ka, O.S.
Keywords: вікові зміни
печінка
жовчний міхур
ферменти
возрастные изменения
печень
желчный пузырь
ферменты
age-related changes
liver
gallbladder
enzymes
Issue Date: 2019
Publisher: Клінічна анатомія та оперативна хірургія
Abstract: Резюме. З віком людина втрачає фізичну силу, енергійність, погіршуються здоров'я та психічний стан. Про початок старості часто засвідчує погіршення розумової і трудової діяльності та обмеження соціальних відносин. Старіння – це тривалий біологічний процес вікових змін організму, що починається задовго до старості і неминуче призводить до поступово наростаючого обмеження пристосувальних можливостей організму і збільшення ймовірності смерті, у представленій роботі достеменно описуються особливості фізіологічних вікових змін у структурі шлунково-кишкового тракту (ШКТ), а саме: печінки, жовчного міхура. Наведено причинно-наслідкові зв'язки швидкого старіння печінки та особливостей харчування. Резюме. С возрастом человек теряет физическую силу, энергичность, ухудшаются здоровье и психическое состояние, о начале старости часто свидетельствует ухудшение умственной и трудовой деятельности и ограничения социальных отношений. Старение – это длительный биологический процесс возрастных изменений организма, который начинается задолго до старости и неизбежно приводит к постепенно нарастающему ограничению приспособительных возможностей организма и увеличению вероятности смерти, в представленной работе описываются особенности физиологических возрастных изменений в структуре желудочно-кишечного тракта, а именно: печени, желчного пузыря и поджелудочной железы. Приведены причинно-следственные связи быстрого старения печени и особенностей питания. Abstract. With age, human loses physical strength, energy, deteriorating health and mental state. The beginning of old age is often indicated by the deterioration of mental and work activity and the restriction of social relations. Aging is a long-term biological process of age-related changes in the body, which begins long before old age and inevitably leads to a gradually increasing restriction of the adaptive abilities of the body and an increase in the probability of death. The biological basis of involutive processes consists, first of all, in a significant decrease in the energy potential of cellular structures, in disruption of lipid peroxidation processes with an accumulation of excess free oxygen radicals in cells and in the intercellular space, in a decrease in the number of mitochondria and a decrease in their oxidative capacity as a result of weakening tissue respiration. In addition, unfavorable genetic determination of apoptosis mechanisms with reduced protein biosynthesis, changes in the neurovascular trophism of the walls of the digestive organs and restriction of the effectiveness of regulatory effects on the system also contribute to the activation of tissue aging. In a healthy person's body, aging processes have little effect on the functional state of the liver. For a long time, the liver is adequately involved in all the mechanisms of life support of the body. However, in old age, the intensity of its blood supply gradually decreases, the number of hepatocytes decreases. As a result, in old age, the synthesis of proteins by the liver is reduced by more than 30%. Liver function, which is responsible for fat, carbohydrate, pigment and water-electrolyte metabolism, also worsens. With age, the compaction and thickening of the gallbladder wall occurs, its volume increases, the motor activity and the reaction of the gallbladder to chole-cystokinin decrease. In elderly people, the edges of the gallbladder and its atony are often found. With aging, the amount of residual bile increases, its outflow is disturbed, the chemical composition changes: cholesterol increases, the level of bilirubin, bile acids, phospholipids decreases; the bile becomes thick. The body is not able to absorb the undigested food components and, as a result, a chronic shortage of essential nutrients develops. In the event of deficiency states, such as hypovitaminosis, immunodeficiency, disorders of many functions of the body are provoked. This article describes the features of physiological age-related changes in the structure of the gastrointestinal tract (GIT), namely, the liver, gallbladder and pancreas. The cause-and-effect relationships of rapid aging of the liver and nutritional characteristics are given.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/16927
Appears in Collections:Статті. Кафедра анатомії людини ім. М.Г. Туркевича

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CAOS_2019_3_127.pdf473.19 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.