Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15633
Title: Порівняння інтенсивності процесів пероксидного окиснення ліпідів та окиснювальної модифікації білків у хворих на вірусні гепатити А і В
Other Titles: Comparison of the intensity of processes of lipid peroxidation and oxidative protein modification in patients with virus hepatites A and B
Authors: Мироник, Олена Володимирівна
Сокол, Андрій Миколайович
Myronyk, О.V.
Sokol, A.N.
Keywords: активні форми кисню
ліпіди
білки
вірусний гепатит
active forms of oxygen
lipids
proteins
virus hepatitis
Issue Date: 1999
Publisher: Буковинський медичний вісник
Abstract: Вивчали інтенсивність процесів окиснення ліпідів та білків у крові хворих на вірусні гепатити А і В і вплив на їх динаміку комбінованої антиоксидантної терапії (альфа-токоферолу ацетату та настоянки арніки гірської). Встановлено, що дії окиснювачів підлягають як ліпіди, так і білки, а ступінь їх ураження відповідає тяжкості перебігу хвороби. Включення до комплексного лікування хворих на вірусні гепатити вищезазначених препаратів забезпечує компенсацію неконтрольованого посилення процесів окиснення ліпідів та білків.
We studied the intensity of processes of lipid and protein oxidation in patients with virus hepatitis A and В and the influence on the dynamics of these processes of combined antioxidant therapy (a-tocopheroli and arnica tincture). It was established that both lipids and proteins came under the effect of oxidizers, while the degree of their affection corresponded to the severrity of the course of the disease. The inclusion of the above-mentioned medicines in a course of multimodality treatment of patients with virus hepatites ensures a compensation of an uncontrollable enhancement of oxidation processes of lipids and proteins.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/15633
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
БМВ_1999_2_070.pdf536.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.