Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14910
Назва: Синдром хронічної втоми: клініко-патофізіологічні, діагностичні та диференційно-діагностинч аспекти (огляд літератури та дані власних спостережень) Частина 1.
Автори: Волошин, Олександр Іванович
Бачук-Понич, Наталія Володимирівна
Волошина, Лариса Олександрівна
Присяжнюк, Василь Петрович
Васюк, Валентина Леонідівна
Окіпняк, Ірина Вікторівна
Ключові слова: chronic fatigue syndrome
causes
pathogenesis
clinical picture
course
синдром хронической усталости
причины
патогенез
клиника
течение
синдром хронічної втоми
причини
патогенез
клініка
перебіг
Дата публікації: чер-2019
Видавництво: Український терапевтичний журнал. – 2019 – № 2 – С. 87-96.
Короткий огляд (реферат): Мета роботи - дати аналітичний огляд найважливіших джерел літератури та викласти матеріали власного 15-річного досвіду дослідження проблеми синдроми хронічної втоми (СХВ). Синдром хронічної втоми - системне захворювання, що характеризується тривалою вираженою втомою, когнітивною дисфункцією, больовими відчуттями різної локалізації, погіршенням працездатності і якості життя, і поширеність якого у світі невпинно зростає, завдаючи істотних збитків міжнародній спільноті. Цю хворобу вважають одним з нових викликів сучасній медицині світу. Вченими провідних наукових центрів встановлено, що СХВ - це висококнцентрована стійка і тривала гіпометаболічна відповідь організму на зовнішні стресові чинники, що системно проявляється на рівнях від центральних нервовихструктур до мітохондрій. Ця недуга супроводжується значними і стійкими імунними порушеннями, цитокіновою дизрегуляцією, низькорівневим системним запаленням, ступінь яких корелює з тяжкістю проявів СХВ та тривалим перебігом. При СХВ часто виявляють різні типи герпесвірусів, вірус хвороби Борна, однак більшість науковців у патогенетичному аспекті розглядають їх як тригери загострень СХВ. Вбачається, що проведені дослідження відкриють нові перспективні шляхи вдосконалення лікування СХВ. Дискутуються різні назви СХВ: "міалгічний енцефаломієліт", "системна хвороба непереносимості напруження". Зазначається, що на сьогодні не існує надійних лабораторних критеріїв діагностики СХВ та ефективних схем лікування. Автори статті наводять орієнтовну схему патогенезу СХВ та діагностичний і диференційно-діагностичний алгоритми цієї хвороби.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14910
ISSN: 1605-7295
Розташовується у зібраннях:Статті. Кафедра пропедевтики внутрішніх хвороб

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
utj.pdf12.98 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.