Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13927
Назва: Порівняльний аналіз реакції показників проокисно-антиоксидантного гомеостазу різних відділів слизової оболонки ротової порожнини щурів з експериментальним цукровим діабетом на ішемічно-реперфузійні пошкодження
Автори: Ткачук, Світлана Сергіївна
Галагдина, Алла Авелівна
Ткачук, Олексій Володимирович
Мислицький, Валентин Францович
Ключові слова: слизова ротової порожнини
цукровий діабет
каротидна ішемія-реперфузія
пероксидне окиснення ліпідів
антиоксидантний захист
слизистая ротовой полости
сахарный диабет
каротидная ишемия-реперфузия
перекисное окисление липидов
антиоксидантная защита
oral mucosa
diabetes mellitus
carotid ischemia-reperfusion
lipoperoxidation
antioxidant defense
Дата публікації: 2015
Видавництво: Клінічна та експериментальна патологія
Короткий огляд (реферат): Здійснено порівняльний аналіз реакції показників системи ліпопероксидація-антиоксидантний захист слизової щоки та ясен на ішемію-реперфузію в щурів без цукрового діабету та з наявністю останнього. Встановлено, що в щурів без діабету після 20-хвилинної ішемії з одногодинною реперфузією система ліпопероксидація-антиоксидантний захист в слизовій щоки переходить на нижчий рівень функціонування, а в слизовій ясен - на більш високий. На 12-ту добу спостереження в слизовій щоки має місце зниження антиоксидантної активності, а в слизовій ясен - депресія показників як ліпопероксидації, так й антиоксидантного захисту. Цукровий діабет значно редукує реакцію на ішемію реперфузію обох досліджених відділів слизової в обидва терміни спостереження та нівелює структурні відмінності, притаманні контрольним щурам.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13927
Розташовується у зібраннях:Статті. Кафедра анестезіології та реаніматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
36.pdf212.19 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.