Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13638
Title: Взаємозв’язок маси тіла, порогу смакової чутливості до кухонної солі, центрального венозного тиску у хворих на ессенціальну гіпертензію ІІ ст. за різних варіантів циркадіанного ритму артеріального тиску
Authors: Плеш, Ігор Антонович
Гайдич, Леся Іванівна
Keywords: есенціальна гіпертензія
смакова чутливість
циркадіанний ритм
эссенциальная гипертензия
вкусовая чувствительность
циркадианный ритм
essential hypertension
gustatory sensitivity
circadian rhythm
Issue Date: 2013
Publisher: Клінічна та експериментальна патологія
Abstract: У 70 хворих на есенціальну гіпертензію (ЕГ) II стадії за різної структури циркадіанного ритму АТ (D - “Dipper”, ND -“Non-Dipper”, NP - “Night Picker”) оцінювали індекс маси тіла (ІМТ), рівень центрального венозного тиску (ЦВТ), поріг смакової чутливості до кухонної солі (ПСЧКС) за відповідними методиками з метою діагностики та обгрунтування нових факторів ризику прогресування хвороби. Встановлено, що у загальній групі хворих на ЕГ II ст. 82 % обстежених мали надлишкову (ІМТ 25-30 кг/м2) та надмірну (ІМТ > 30 кг/м2) масу тіла. Виявлено пряму залежність ЦВТ від ІМТ переважно у групах ND та NP, що поєднується з високим ПСЧКС. Виявлена тетрада взаємозалежних діагностичних критеріїв: 1) добовий індекс АТ: ND та NP; 2) ІМТ > 25 кг/ м2; 3) ЦВТ>140 мм H2O; 4) ПСЧКС > 0,36 % розчину NaCl, які характеризують у значної частини хворих на ЕГ II ст. солечутливий - «об’ємозалежний» варіант захворювання.
URI: http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13638
Appears in Collections:Статті. Кафедра догляду за хворими та вищої медсестринської освіти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
130.pdf301.62 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.